Πώς να διαβάζεις ετικέτες καλλυντικών: όλα όσα δε λένε οι εταιρειεσ καλλυντικων

Πώς να διαβάζεις ετικέτες καλλυντικών: όλα όσα δε λένε οι εταιρειεσ καλλυντικων 

Πώς να διαβάζεις ετικέτες καλλυντικών όλα όσα δε λένε οι εταιρειεσ καλλυντικων CARYSTEA ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ YOUTH ELIXIR ΚΡΕΜΑ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗΣ

Σου αρέσει να χρησιμοποιείς καινοτόμα και αποτελεσματικά προϊόντα περιποίησης από αξιόπιστες εταιρειεσ καλλυντικων ; Είσαι σίγουρη ότι τα προϊόντα που επιλέγεις είναι κατάλληλα για εσένα; Έχεις σπαταλήσει χρήματα σε προϊόντα που δεν έκαναν ποτέ αυτό που υπόσχονταν; Η απάντηση βρίσκεται στην ετικέτα!  

Κάθε φορά που πας να διαβάσεις μια ετικέτα νομίζεις ότι είναι γραμμένη σε Γραμμική Α; 

Μην ανησυχείς! Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις εύκολα πώς να διαβάζεις σωστά και έξυπνα συσκευασίες προϊόντων, πώς να τις ερμηνεύεις και πώς να αποφεύγεις τα τρικ των εταιρειών ώστε να μην σε εξαπατούν. 

Ποιό είναι το πρώτο στοιχείο που όλες οι εταιρειεσ καλλυντικων αναφέρουν και πρέπει να προσέξεις στη συσκευασία ενός καλλυντικού; 

Όνομα 

Η πρώτη πληροφορία που θα βρεις στην ετικέτα ενός προϊόντος είναι η ονομασία του – το όνομα, δηλαδή,  το οποίο συνήθως το βρίσκεις γραμμένο μπροστά στο προϊόν. Αυτό περιλαμβάνει εν συντομία τη λειτουργία του προϊόντος και το βασικό σκοπό του. Π.χ: “Κρέμα προσώπου αντιγηραντική” . 

Προσοχή! Μια ονομασία όμως δεν είναι αρκετή για τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για ένα προϊόν! Πολλές φορές μπορεί να είναι παραπλανητική καθώς κάποιες εταιρειεσ καλλυντικων χρησιμοποιούν εντυπωσιακά ονόματα που δεν ανταποκρίνονται στη λειτουργία των προϊόντων. 

Ποιες άλλες βασικές πληροφορίες πρέπει να διαβάζεις σε μια ετικέτα; 

  • Τύπος/ανάγκες επιδερμίδας 

Πρέπει να τσεκάρεις αν το προϊόν είναι κατάλληλο για το δικό σου τύπο και τις ανάγκες της δικής σου επιδερμίδας. Αυτό προϋποθέτει ότι γνωρίζεις τον τύπο και τις ανάγκες  του δέρματός σου στην παρούσα φάση.  

Θυμίσου ότι η επιδερμίδα σου αλλάζει ανάλογα με την εποχή, την ηλικία σου, τη συναισθηματική σου κατάσταση. Μάθε να την ακούς! 

  • Λίστα συστατικών 

Ένα από τα σημαντικότερα μέρη της ετικέτας είναι η λίστα των συστατικών. Τα συστατικά είναι η φόρμουλα του προϊόντος, η συνταγή του.  

Τα συστατικά αναγράφονται υποχρεωτικά με τη χημική τους ονομασία (Διεθνής Ονοματολογία Συστατικών Καλλυντικών). Αυτά που εμφανίζονται στην αρχή της λίστας είναι αυτά με το μεγαλύτερο ποσοστό συγκέντρωσης μέσα στη φόρμουλα. 

Αν είσαι αλλεργική σε κάποιο συστατικό, φρόντισε να γνωρίζεις τη χημική του ονομασία ώστε να το αποφύγεις!  

  • Οδηγίες χρήσης 

Ο τρόπος, ο χρόνος αλλά και η συχνότητα χρήσης ενός προϊόντος είναι πολύ σημαντική. Οι οδηγίες χρήσης περιγράφουν πόση ποσότητα μπορείς να χρησιμοποιήσεις, πότε να το εφαρμόσεις και με ποιο τρόπο.  

Δώσε μεγαλύτερη προσοχή στις οδηγίες χρήσης που αφορούν σε προϊόντα με ενεργά συστατικά (π.χ.: ρετινόλη)! Ακολούθησέ τις πιστά έτσι ώστε να πετύχεις το αποτέλεσμα που θέλεις με ασφάλεια. 

  • Κατανάλωση – Ημερομηνία λήξης 

Κάθε καλλυντικό έχει συγκεκριμένο χρόνο ζωής. Αναζήτησε την ημερομηνία λήξης του (best before) ή το σύμβολο PAO (period after opening) για να δεις για πόσο διάστημα μπορείς να χρησιμοποιείς το προϊόν μετά το άνοιγμά του.  

Έτσι θα προστατευτείς από ανεπιθύμιτα αποτελέσματα ή ερεθισμούς και θα γνωρίζεις το διάστημα που τα καλλυντικά σου πραγματικά «δουλεύουν»! 

Αν έχει περάσει ο χρόνος από το αναγραφόμενο, πέταξέ τα! Δεν σου προσφέρουν τίποτα απολύτως! 

  • Διατήρηση – συντήρηση 

Αν πρόκειται για ευαίσθητο προϊόν, πολλές εταιρειεσ καλλυντικων ενημερώνουν για τον τρόπο συντήρησης του προϊόντος. (π.χ.: τοποθετήστε το στο ψυγείο μετά το άνοιγμα) 

  • Αρώματα 

Αν είσαι ευαίσθητη στα αρώματα, έλεγξε αν το προϊόν περιέχει αρώματα (fragrance) ή είναι fragrance free ή περιέχει άρωμα χωρίς αλλεργιογόνα (allergen free fragrance).  

Άλλες σημαντικές πληροφορίες που μπορείς να βρεις σε μια συσκευασία 

Πού παράγεται το προϊόν 

 Εδώ θα βρεις πληροφορίες για το αν είναι ελληνικό, αν εισάγεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή κάποια τρίτη χώρα.  

Προσοχή! Το γεγονός ότι μια εταιρεία είναι ελληνική δε σημαίνει ότι και η παραγωγή των προϊόντων της γίνεται στην Ελλάδα.  

Έχουν πραγματοποιηθεί κάποιοι έλεγχοι; 

Ο δερματολογικός όπως και ο οφθαλμολογικός έλεγχος δεν είναι απαραίτητοι και είναι στην ευχαίρεια της εταιρείας αν θα τους κάνει. Ψάξε για τις ενδείξεις  «Δερματολογικά ελεγμένο» και «οφθαλμολογικά ελεγμένο».  

Αριθμός παρτίδας 

Ο αριθμός παρτίδας είναι ένας μοναδικός αριθμός (LOT) που μπορεί να βοηθήσει στην εντοπισμό του προϊόντος σε περίπτωση προβλημάτων ή ανάκλησης. 

Περιέχονται συστατικά βλαβερά για το δέρμα ή το περιβάλλον; 

Σε πολλές συσκευασίες προϊόντων θα βρεις την επισήμανση «Χωρίς Parabens, Mineral oil, Phalates, Siicones, SLS κλπ».  

Τα συστατικά αυτά υπάρχουν συνήθως σε όχι τόσο προσεγμένες φόρμουλες και καλό είναι να τα αποφεύγουμε καθώς μπορεί να προκαλέσουν από ερεθισμούς στο δέρμα μέχρι ακόμα και καρκίνους.  

Σύμβολα – Εικονίδια 

Στις συσκευασίες των καλλυντικών θα βρεις σύμβολα που αφορούν σε διάφορα πράγματα. Δες παρακάτω τα πιο γνωστά και συνηθισμένα. 

Τι πρέπει να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά οι εταιρειεσ καλλυντικων στις συσκευασίες τους σύμφωνα με το νόμο; 

Σύμφωνα με το Άρθρο 19 του κανονισμού 1223/2009 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να κυκλοφορήσει νόμιμα ένα καλλυντικό πρέπει οπωσδήποτε να αναγράφει τα παρακάτω:  

  • Επωνυμία εταιρείας και διεύθυνση  

  • Βάρος / όγκος προϊόντος 

  • Ημερομηνία λήξης ή διατήρησης από το άνοιγμα 

  • Αριθμό παρτίδας 

  • Προφυλάξεις 

  • Λειτουργία προϊόντος 

  • Κατάλογος συστατικών 

  • Χώρα προέλευσης 

Αν το προϊόν που έχεις αγοράσει δεν τα αναγράφει, πιθανότατα είναι αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας. 

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει μια συσκευασία για να είναι κατάλληλη για ένα προϊόν; 

Μια συσκευασία πρέπει να παρέχει

  • ασφάλεια στο προϊόν

  • να προφυλάσσει το προϊόν από φθορά εξωτερική (σπάσιμο γυάλινης συσκευασίας) αλλά και εσωτερική (οξείδωση, αλλοίωση κλπ). 

  • να είναι σκούρα  ή γενικά αδιαφανής ώστε να προστατεύει σε μεγάλο βαθμό το προϊόν.  

Πώς να διαβάζεις ετικέτες καλλυντικών όλα όσα δε λένε οι εταιρειεσ καλλυντικων CARYSTEA ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ

Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχεις τις ετικέτες καλλυντικών; 

Καλό είναι να ελέγχεις τις ετικέτες κάθε φορά που αγοράζεις ένα νέο προϊόν ή κάθε φορά που αγοράζεις ένα προϊόν που συνηθίζεις να χρησιμοποιείς. 

Μπορεί η εταιρεία να έχει κάνει κάποια αλλαγή στα συστατικά του προϊόντος. 

Δες εδω πιο αναλυτικά!

Πώς μπορώ να γνωρίζω ποια συστατικά ταιριάζουν στις ανάγκες του δέρματός μου και ποια «δουλεύουν»; 

Μπορείς να ενημερωθείς για τη δράση πολλών συστατικών από τις περιγραφές των εταιρειών αλλά και μέσα από το διαδίκτυο. Είναι σημαντικο να γνωρίζεις αν όντως τα συστατικά που πριέχονται σε ένα προϊόν είναι αποτελεσματικά. 

Τώρα που πια έχεις γίνει expert στο να διαβάζεις ετικέτες καλλυντικών, άρχισε να ψάνεις τα καλλυντικά που θα αλλάξουν το δέρμα σου, που θα το κάνουν να ακτινοβολεί και εσένα να δείχνεις νεώτερη από την ηλικία σου! Δώσε στο δέρμα σου την προσοχή που του αξίζει! 

Άρχισε την εξάσκηση από τώρα!