Φυσικά καλλυντικά-όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Φυσικά καλλυντικά

 Τι εννοούμε με τον όρο «καλλυντικό»;

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας αλλά και η ευρωπαϊκή οδηγία για τα καλλυντικά δίνουν τον εξής ορισμό:

Καλλυντικό θεωρείται κάθε σκεύασμα το οποίο εφαρμόζεται στο ανθρώπινο σώμα (επιδερμίδα, τριχωτό της κεφαλής κλπ.) με σκοπό τον καθαρισμό, τον αρωματισμό, τη βελτίωση της εμφάνισής του, χωρίς να επηρεάζονται οι δομές και η λειτουργία του μέσω της προξένισης κάθε είδους βλάβης.

Έχεις αναρωτηθεί πόσα καλλυντικά προϊόντα χρησιμοποιείς καθημερινά;

 • Σαμπουάν
 • Κρέμες μαλλιών
 • Οδοντόκρεμες
 • Σαπούνια / αφρόλουτρα
 • Κρέμες προσώπου και σώματος
 • Απολεπιστικά
 • Προϊόντα μακιγιάζ
 • Βαφές μαλλιών
 • Αποσμητικά κ.α.

Απάντησες 4-5 καλλυντικά; Τώρα, δες τις παραπάνω κατηγορίες καλλυντικών και ξανασκέψου το! Κι όμως, σύμφωνα με έρευνες, η μέση γυναίκα του δυτικού κόσμου χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση πάνω από 15 διαφορετικά καλλυντικά προϊόντα! Κάνοντας τους υπολογισμούς, προκύπτει ότι καθημερινά εκθέτουμε τον οργανισμό μας σε πάνω από 120 διαφορετικά επικίνδυνα χημικά συστατικά. Συστατικά, των οποίων η χρήση ευθύνεται για δερματικά προβλήματα όπως κοκκινίλες και ερεθισμοί, ενώ συνδέεται με ορμονικές διαταραχές ή ακόμα και με ορισμένους τύπους καρκίνου.

Πιθανόν, να σκεφτείς ότι τα χημικά, αυτά, συστατικά βρίσκονται σε μικρές ποσότητες μέσα στα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε και ότι δύσκολα μπορούν να προξενήσουν βλάβη στον οργανισμό σου. Όμως, έχεις αναλογιστεί το μέγεθος της έκθεσής μας σε αυτά με την πάροδο των χρόνων και τη συσσώρευση που δημιουργείται; Αρκεί να σκεφτείς ότι πολλά καλλυντικά προϊόντα συμπεριλαμβάνουν στις φόρμουλές τους ουσίες που διευκολύνουν την απορρόφηση των συστατικών από τον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα μαζί με τα ενεργά και θρεπτικά για το δέρμα μας συστατικά, να απορροφώνται και τα βλαβερά, χημικά σε μεγάλη συγκέντρωση.

Ποια επικίνδυνα χημικά συστατικά χρησιμοποιείς καθημερινά χωρίς να το γνωρίζεις;

Οι πιο συνηθισμένες επικίνδυνες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα καθαρισμού, περιποίησης και μακιγιάζ είναι οι εξης:

 • Parabens (Παραβένες)

Χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά σε προϊόντα ομορφιάς. Μιμούνται τα οιστρογόνα του οργανισμού και έχουν βρεθεί υπολείμματά τους σε καρκινικούς ιστούς.

 • Petrochemicals (Πετροχημικά)

Παράγωγα πετρελαίου που συναντάμε σε πληθώρα καλλυντικών.

 • Propylene glycol (Προπυλενογλυκόλη)

Παράγωγο της διύλισης πετρελαίου. Χρησιμοποιείται σε πολλα καλλυντικά κυρίως κρέμες προσώπου. Μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα, τοξικότητα και καταστροφή νεφρών, ακόμα και προβλήματα στο συκώτι.

 • Sodium Lauryl Sulfate (SLS) Sodium Laureth Sulfate (SLES)

Παράγωγα πετρελαίου που χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν τον αφρισμό προϊόντων όπως σαπούνια,αφρόλουτρα κλπ. Συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου.

 • Triclosan (Τρικλοζάνη)

Χημικό που βρίσκεται σε πληθώρα καλλυντικών και επηρεάζει τις ορμόνες μας καθώς και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

 • Paraffin oil (Παραφινέλαιο)

Πετροχημικό παράγωγο με επιπτώσεις όπως ξηροδερμίες και άλλα δερματικά προβλήματα.

 

 • Silicones (Σιλικόνες)

Συνθετικής προέλευσης συστατικά. Πρόκειται για το βασικό συστατικό σε πληθώρα καλλυντικών. Χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν την υφή των κρεμών. Δίνουν ωραία αίσθηση στο δέρμα αρχικώς, επειδή όμως φράζουν τους πόρους, μειώνουν τη διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων. Προσφέρουν ωραία αίσθηση μόνο προσωρινά. Δημιουργούν ένα φράγμα στην επιδερμίδα που δεν την αφήνει να αναπνεύσει, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην προσφέρουν τίποτα το ουσιαστικό στο δέρμα αλλά να εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία του.

Ποιες τεχνικές μάρκετινγκ χρησιμοποιούν οι εταιρίες για να καμουφλάρουν τη χρήση χημικών συστατικών στα προϊόντα τους;

Πολλές εταιρίες, δυστυχώς, για να αποπροσανατολίσουν το κοινό από τη χρήση επικίνδυνων χημικών συστατικών στα προϊόντα τους, χρησιμοποιούν διάφορες τακτικές μάρκετινγκ. Μάθε πώς να τις ξεχωρίζεις και να μην εξαπατάσαι από αυτές.

Ποιες είναι;

 • Εντυπωσιακή συσκευασία με στόχο να προσελκύσει την προσοχή και το ενδιαφέρον
 • Προϊόν σε ελκυστικές αποχρώσεις (χρήση τεχνητού χρώματος)
 • Έντονα αρώματα αμφιβόλου ποιότητας
 • Τιμή χαμηλή έως εξαιρετικά χαμηλή που στην πραγματικότητα αντικατοπτρίζει την πραγματική ποιότητα και αξία του προϊόντος
 • Ετικέτες παραπλανητικές

Αναφέρονται με έντονα γράμματα στοιχεία όπως «χωρίς Parabens» (συστατικό που είναι ευρέως καταγεγραμμένο στο μυαλό του κοινού ως βλαβερό) αλλά η ετικέτα των συστατικών περιλαμβάνει ένα σωρό άλλες επικίνδυνες χημικές ουσίες. Αποτέλεσμα; Στη συνείδηση του καταναλωτή το προϊόν περνά ως αθώο και ασφαλές.

 • Ακατανόητη ετικέτα των συστατικών

Σύμφωνα με την παγκόσμια αλλά και ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα συστατικά των καλλυντικών πρέπει να αναγράφονται με την επιστημονική τους ονομασία. Αυτό καθιστά ιδιαιτέρως δύσκολο για τον καταναλωτή να αναγνωρίσει το «αθώο» συστατικό από το «βλαβερό» και δίνει στις εταιρίες την ευχέρεια να κρύβονται πίσω από αυτό.

Τι ονομάζουμε «φυσικά καλλυντικά»; 

Με τον όρο «φυσικά καλλυντικά» εννοούμε το καλλυντικό προϊόν του οποίου τα συστατικά είναι φυσικής προέλευσης στο μεγαλύτερο βαθμό. Αυτό μπορείς εύκολα να το μάθεις βρίσκοντας στην ετικέτα την ένδειξη με το ποσοστό επί τις εκατό που δείχνει την περιεκτικότητα σε φυσικά συστατικά. Προσοχή! Το γεγονός ότι ένα καλλυντικό προϊόν χαρακτηρίζεται φυσικό, δε σημαίνει ότι δε μπορεί να περιέχει χημικές ουσίες π.χ. σιλικόνη! Για αυτό το λόγο διαβάζουμε πάντα την ετικέτα του προϊόντος.

Ο όρος «φυσικά καλλυντικά», βέβαια, δε θα πρέπει να συγχέεται με τον όρο «φυτικά καλλυντικά». Τα φυτικά καλλυντικά είναι και φυσικά αλλά τα φυσικά δεν είναι απαραίτητα και φυτικά! Φυτικά ονομάζονται τα καλλυντικά τα οποία έχουν συστατικά φυτικής προέλευσης (προέρχονται από φυτά). Σε αυτή την κατηγορία δεν εντάσσονται καλλυντικά που περιέχουν ζωικής προέλευσης συστατικά.

Γιατί να επιλέξεις φυσικά καλλυντικά;

Τα φυσικά καλλυντικά είναι ασφαλή αρκεί να επιλέξεις το σωστό προϊόν. Ειδικά τα καλλυντικά που έχουν φυτικές συνθέσεις, στηριζόμενα στη δύναμη των φυτών, είναι ιδανικά για να μειώσουμε το πλήθος των επικίνδυνων χημικών ουσιών που απορροφώνται από το δέρμα μας.

Δες τους λόγους που επαρκούν για να προτιμήσεις τα φυσικά καλλυντικά και να τα εντάξεις στη beauty ρουτίνα σου:

 • Είναι από τη φύση τους πιο ασφαλή

Αντί για επικίνδυνες χημικές ουσίες, περιέχουν βότανα, βιταμίνες, φυτικά έλαια και βούτυρα, εκχυλίσματα φυτών. Ό,τι πιο ασφαλές δηλαδή για τον ανθρώπινο οργανισμό.

 • Τα φυσικά καλλυντικά είναι εξίσου αποτελεσματικά

Είναι γνωστό ότι η δύναμη της φύσης σε συνδυασμό με τη συνεχή εξέλιξη της επιστήμης της κοσμετολογίας, έχουν να επιδείξουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Τα φυσικά καλλυντικά νέας γενιάς έχουν ως στόχο τη μακροχρόνια αποτελεσματικότητα  και την υγεία της επιδερμίδας και όχι κάποιο προσωρινό αποτέλεσμα μέσω χημικών ουσιών.

 • Είναι καλύτερα και φιλικότερα προς το περιβάλλον

Η παραγωγη φυσικών καλλυντικών είναι πολύ πιο φιλική προς το περιβάλλον. Σε αντίθεση, τα χημικά κατάλοιπα καταλήγουν στη φύση καταστρέφοντας το έδαφος, τον αέρα και τη θάλασσα.

 • Έχουν (συνήθως) ανακυκλώσιμη συσκευασία

Συνήθως μια εταιρία φυσικών καλλυντικών έχει ανεπτυγμένη περιβαλλοντική συνείδηση. Έτσι, χρησιμοποιώντας μια ανακυκλώσιμη συσκευασία, ελαχιστοποιούμε την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Εσύ, θα έβαζες στο πιάτο σου αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης τρόφιμα;

Αν όχι, γιατί να χρησιμοποιείς για το δέρμα σου συστατικά των οποίων την προέλευση δε γνωρίζεις; 

Η Carystea Natural Cosmetics είναι μια ελληνική εταιρία φυσικών καλλυντικών που έχει συνδυάζει τη δύναμη της φύσης με την εξέλιξη της επιστήμης. Πρόκειται για μιας νέας γενιάς, προηγμένες φυσικές καλλυντικές συνθέσεις.