Προκαλείται όντως πρόωρη γηρανση του δέρματος αν κοιμάσαι βαμμένη;

Προκαλείται όντως πρόωρη γηρανση του δέρματος αν κοιμάσαι βαμμένη;

Προκαλείται όντως πρόωρη γηρανση του δέρματος αν κοιμάσαι βαμμένη; CARYSTEA φυσικά καλλυντικά (2)

Είμαι σίγουρη ότι διαβάζοντας τον τίτλο του άρθρου σου ήρθε αμέσως στο μυαλό εκείνο το Σαββατόβραδο που γύρισες από νυχτερινή έξοδο με φίλους και από τη νύστα δεν είχες κουράγιο (μα που μυαλό να σκεφτείς για γηρανση του δέρματος) ούτε να βγάλεις τα ρούχα σου αλλά ούτε και να κάνεις ντεμακιγιάζ

Ή εκείνο το βράδυ που κοιμήθηκες – κατάκοπη – στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση φορώντας ακόμα το μακιγιάζ της δουλειάς…

Παρόλες τις φορές που το έκανες, όμως, είσαι σίγουρη ότι το μακιγιάζ σου προκαλεί γηρανση του δέρματος αν κοιμηθείς με αυτό! Άλλωστε το φωνάζουν όλοι: δερματολόγοι, αισθητικοί, ειδικοί και μη!

Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα;

Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε τους πραγματικούς, επιστημονικούς λόγους που αποδεικνύουν αν το να κοιμάσαι βαμμένη σε γερνάει και τι μπορείς να κάνεις για αυτό.

Το makeup προκαλεί γηρανση του δέρματος;

Το makeup είναι φτιαγμένο από τις ίδιες οικογένειες συστατικών με τα προϊόντα skincare.

Και εξηγούμαι:

  • Τα προϊόντα skincare περιέχουν ενυδατικούς παράγοντες όπως και το makeup
  • Πολλές φορές τα προϊόντα skincare περιέχουν SPF όπως και το makeup
  • Στη σύσταση του makeup περιέχονται χρωστικές όπως και σε πολλά προϊόντα skincare (ναι, η πολύ λευκή ή πράσινη ή ροζ ή μωβ απόχρωση πολλές φορές προέρχεται από χρωστικές)

Η μεγαλύτερη μεταξύ τους διαφορά έχει να κάνει με την ποσότητα χρωστικής που υπάρχει σε ένα προϊόν. (Πολλές φορές η χρωστική σε ένα makeup είναι τόσο λίγη που δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά).

Στην πραγματικότητα, το makeup αποτελεί μια έξτρα ασπίδα προστασίας (μετά το αντηλιακό) ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία που προκαλεί γηρανση .

Και αφού το makeup συμπεριφέρεται σαν τα προϊόντα skincare που χρησιμοποιείς, γιατί να αισθάνεσαι άσχημα αν κοιμηθείς βαμμένη;

Με παίρνει ο ύπνος βαμμένη: κάνω κακό στο δέρμα μου;

Η απάντηση στο ερώτημα είναι: ναι! Έχει επικρατήσει ότι είναι οριακά ντροπιαστικό να παραδεχτείς ότι συνηθίζεις να κοιμάσαι (ή έστω έχει τύχει να κοιμηθείς) βαμμένη. Και αυτό γιατί όπως είπαμε και παραπάνω είναι κάτι το οποίο τονίζουν όλοι!

Πάμε να δούμε όμως για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό.

Είσαι σίγουρη ότι γνωρίζεις τους σωστούς;

Προκαλείται όντως πρόωρη γηρανση του δέρματος αν κοιμάσαι βαμμένη; CARYSTEA φυσικά καλλυντικά (4)

Τι συμβαίνει όταν κοιμάσαι φορώντας το μακιγιάζ σου;

Αν η πρώτη σου απάντηση στην παραπάνω ερώτηση είναι ότι «το δέρμα σου δεν μπορεί να αναπεύσει» κάνεις λάθος.

Το δέρμα μας, πρακτικά, δεν αναπνέει. Τρέφεται και οξυγονώνεται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Στην πραγματικότητα, όταν βρισκόμαστε σε βαθύ ύπνο, ο οργανισμός δίνει ένα boost στις θεραπευτικές ορμόνες (όπως η αυξητική ορμόνη και η μελατονίνη) με αποτέλεσμα οι ρυθμοί κυτταρικής αναγέννησης και επιδιόρθωσης να είναι πιο γρήγοροι και εντατικοί.

Αν κοιμηθείς φορώντας το μακιγιάζ σου εμποδίζεις αυτές τις διαδικασίες με πολλούς τρόπους.

Για ποιο λόγο γερνάς πρόωρα αν κοιμάσαι χωρίς να ξεβαφτείς και χωρίς να καθαρίσεις το δέρμα σου;

Ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο προκαλείται γηρανση του δέρματος αν δεν ξεβαφτείς και δεν καθαρίσεις το δέρμα σου είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Τα σωματίδια της ρύπανσης έχουν την ικανότητα να κολλούν στην επιφάνεια του δέρματός σου. Για την ακρίβεια, λατρεύουν την επιφάνειά του.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Current Environmental Health Reports» το Μάρτιο του 2020:

Η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων (PAH) συνδέεται με την αυξημένη γήρανση του δέρματος.

Τι σχέση έχει η γήρανση που προκαλείται από την ατμοσφαιρική ρύπανση με το μακιγιάζ που φοράς όμως;

Τα PAH (καυσαέρια) είναι λιποφιλικά, τους αρέσει δηλαδή, να διαλύονται σε λιπαρές ουσίες.

Και μάντεψε από τι αποτελείται ο φραγμός του δέρματός σου ή το primer που φοράς; Από έλαια φυσικά! Έτσι, το δέρμα σου αποτελεί τον τέλειο μαγνήτη για τη ρύπανση.

Από τη μια πλευρά, κατά τη διάρκεια της ημέρας, το μακιγιάζ σου μπορεί να λειτουργήσει σαν προστατευτικό φιλμ έτσι ώστε οι ρύποι να μην φτάσουν ενδότερα στο δέρμα.

Από την άλλη, όμως, αν κοιμηθείς χωρίς να έχεις αφαιρέσει το μακιγιάζ σου μετά από μια ημέρα φορώντας το και έχοντας προσελκύσει πολλούς ρύπους, δίνεις έξτρα χρόνο στους ρύπους να εισχωρήσουν στο δέρμα και να προκαλέσουν οξείδωση.

Αυτή η διαδικασία οδηγεί σε αυξημένη βλάβη στην επιδερμίδα λόγω της αύξηση των ελεύθερων ριζών.

Οι ελεύθερες ρίζες συμβάλλουν στην εξάντληση/καταστροφή του κολλαγόνου. Και όπως γνωρίζεις ήδη, η απώλεια κολλαγόνου είναι η κύρια αιτία της χαλάρωσης του δέρματος αλλά και της εμφάνισης λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Ποια άλλα προβλήματα μπορεί να προκαληθούν αν κοιμάσαι βαμμένη;

Αν κοιμάσαι βαμμένη, εκτός από τη γηρανση του δέρματος, μπορεί να προκληθεί:

  • Ξηρότητα και ατονία στο δέρμα
  • Ερεθισμοί στην επιδερμίδα και κυριως στην περιοχή των ματιών
  • Φραγμένοι πόροι και ακμή (όταν έχεις καθαρό δέρμα, οι πιθανότητες είαι μειωμένες)

Προκαλείται όντως πρόωρη γηρανση του δέρματος αν κοιμάσαι βαμμένη; CARYSTEA φυσικά καλλυντικά (3)

Είναι κακό αν κοιμηθείς μια φορά βαμμένη; Θα κάνει το δέρμα σου να δείχνει γηρασμένο σε μια μόλις νύχτα;

Φυσικά και όχι! Μπορεί να συμβεί και δε χρειάζεται να ντρέπεσαι για αυτό αλλά ούτε και να φοβάσαι! Δεν θα συμβεί τίποτα το φοβερό! Απλά φρόντισε να μην το κάνεις συνήθεια.

Τι μπορείς να κάνεις για να μη σου συμβαίνει συχνά να κοιμάσαι βαμμένη;

Μπορείς είτε όταν επιστρέφεις σπίτι να ξεβάφεσαι και να πλένεις το πρόσωπό σου κατευθείαν, είτε να έχεις στο κομοδίνο σου ένα νερό καθαρισμού μισελέρ και μερικούς δίσκους ντεμακιγιάζ.

Έτσι, θα μπορείς να ξεβαφτείς λίγο πριν σε πάρεις ολοκληρωτικά ο ύπνος και φυσικά να αποφύγεις τη γηρανση του δέρματός σου!